Vanaf zaterdag is het op deze plaatsen verboden om sigaretten uit automaat te kopen

door: PMN
Roken - sigaret
Afbeelding bron: Pixabay

Er komt een verandering aan. Vanaf zaterdag 8 december 2023 is het op verschillende plaatsen in het land verboden om er nog sigaretten te kopen.

Vanaf morgen zijn tabaksautomaten in het hele land verboden. Ze mogen enkel nog in supermarkten staan, schrijft Het Nieuwsblad.

Het wordt vanaf komend weekend voor rokers dus moeilijker om aan sigaretten te raken. Sigarettenautomaten verdwijnen definitief uit horeca en cafés.

“Het is de bedoeling dat sigaretten op café kopen definitief verleden tijd is”, zegt Paul Van den Meerssche, diensthoofd inspectie bij de FOD Volksgezondheid. “We hebben daarom aan de sector gevraagd om alle tabaksautomaten in horecazaken uit te schakelen en weg te doen.”

De beslissing om de sigarettenautomaten te laten verdwijnen uit de horeca en cafés werd vorig jaar al genomen. De horeca krijgt tot en met vandaag om zich in regel te stellen.

Dit nieuw verbod maakt deel uit van het tabaksplan van minister van Gezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).

Opvallend is wel dat men achter de toog van horecazaken en cafés nog pakjes sigaretten mag verkopen.

“Maar we merken dat horecazaken daar zelf niet voor staan te springen uit schrik voor diefstal. Door het verbieden van de automaten, gaan we er sowieso van uit dat er minder sigaretten verkocht zullen worden”, zegt Paul Van den Meerssche nog.

Tags sigaretten