"België kan gebombardeerd worden, zeer belangrijk dat alle burgers dit nu begrijpen"

door: STS
Vladimir Poetin
Afbeelding bron: Photonews

Donald Trump, die in de VS wellicht presidentskandidaat wordt voor de Republikeinen, dreigt ermee dat hij een NAVO-land dat niet genoeg bijdraagt aan defensie niet zal steunen bij een eventuele aanval van Rusland. België is een van die landen die niet aan de gevraagde investering van 2% van het bruto binnenlands product komen.

"Ik denk dat het van essentieel belang is dat alle burgers begrijpen hoe ernstig de situatie is", zei VUB-professor Alexander Mattelaer, NAVO- en defensie-expert, in 'Terzake'. "En dat gaan ze enkel doen wanneer ze ook de feiten krijgen en horen welke de problemen zijn."

"België is op dit ogenblik één van weinige NAVO-bondgenoten zonder luchtruimverdediging vanop de grond. Dat wil zeggen: wij kunnen gebombardeerd worden en we kunnen het niet tegenhouden. Dat is een fundamenteel andere situatie dan in Nederland, Duitsland en Frankrijk."

"En met de grote Noordzeehavens op ons territorium en met grote beslissingscentra op ons territorium is dat eigenlijk geen aanvaardbare situatie. Want dat brengt ons allemaal in gevaar."