Het ziet er slecht uit: "België is totaal niet klaar voor oorlog met Rusland"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Is België klaar, mocht het tot een oorlog met Rusland komen? En hoe zit het met de investeringen in Defensie? Die vragen werden in 'Terzake' gesteld aan de voorzitters van de Vlaamse partijen.

"België is uiteraard totaal niet klaar voor een oorlog met Rusland", antwoordde Bart De Wever (N-VA). Maar we staan niet alleen, we zijn een NAVO-land. De NAVO geeft tien keer zoveel uit aan defensie als Rusland op dit moment. En zelfs de EU-landen apart geven dubbel zoveel uit als Rusland. Dus in dat verband zouden we er klaar voor moeten zijn. We zijn in dat verband wel de allerzwakste en allerslechtste leerling van de hele klas."

Tom Van Grieken (VB): "Generaal Thys heeft gezegd dat na enkele uren onze munitie op is en we met stenen moeten gooien. Enkele jaren geleden moesten onze jongens nog 'pang pang!' roepen tijdens de trainingen. Nee, dit land is absoluut militair niet klaar voor een gewapend conflict. Wij zijn voorstander om meer te investeren in ons leger. We moeten die 2%-norm (van het bruto binnenlands product, zoals de NAVO vraagt, red.) halen."

Sammy Mahdi (cd&v): "Als we geen oorlog willen met Rusland, moeten we vooral investeren in onze defensie. Want onze afschrikking, als NAVO, is de beste manier om te vermijden dat er ooit oorlog van komt. We moeten als Europese Unie ook wel beseffen dat nu er ook verkiezingen in Amerika aankomen wij vooral moeten investeren in onze eigen defensie."

Nadia Naji (Groen): "Defensie heeft heel veel investeringen gekregen de voorbije jaren, en er zijn er nog nodig om er helemaal te kunnen staan. Er wordt jaarlijks twee miljard extra geïnvesteerd in defensie, om zo richting 1,54% te gaan tegen 2030."

Tom Ongena (Open Vld): "Ik denk dat ons land er alle belang bij heeft dat het goed kan samenwerken met bondgenoten. Dat we erop kunnen vertrouwen dat als het zover komt, we op hun hulp kunnen rekenen. Maar dan moeten zij natuurlijk ook wel op ons kunnen vertrouwen. Dus er moeten wel inspanningen gebeuren, dat is wel duidelijk."

Raoul Hedebouw (PVDA): "We zouden die 2% veel beter investeren in de pensioenen, in het onderwijs... maar niet in het nog meer opkrikken van de militaire budgetten. Het budget van Europa ligt op militair vlak al drie, vier keer hoger dan dat van Rusland. Dus ik denk niet dat een wapenwedloop vandaag iets gaat oplossen."

Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere ontbreekt in dit lijstje. Zij had volgens de programmakers geen tijd op het moment van de opnames.