Opgelet als je nu dit soort oproep krijgt op je telefoon: "Ze zijn zeer overtuigend"

door: STS
Smartphone
Afbeelding bron: Pixabay

Opgelet als je dezer dagen op je telefoon een oproep krijgt van een onbekend nummer of een mobiel telefoonnummer. Er zijn opnieuw oplichters aan het werk.

"De afgelopen week hebben we een aantal vishing-alerts ontvangen. Dat zijn telefonische oplichtingspogingen met als doel het verkrijgen van je persoonlijke gegevens, in het bijzonder je bankgegevens", laat Safeonweb weten.

"Slachtoffers krijgen een telefoontje van een geautomatiseerd berichtensysteem dat zichzelf voorstelt als Card Stop. Er wordt aangekondigd dat er een betaling van 2.600 euro wordt gedaan. Als je deze betaling niet wilt autoriseren, druk je op 1."

"Vervolgens wordt het slachtoffer in contact gebracht met een 'medewerker' van Card Stop. Die deelt mee dat er verschillende verdachte overschrijvingen zijn gedetecteerd op de rekening van het slachtoffer. Om deze betalingen te blokkeren, wordt het slachtoffer gevraagd om een reeks persoonlijke gegevens op te geven, zoals zijn naam, geboortedatum, enzovoort."

"De oproep komt van een onbekend nummer of een mobiel telefoonnummer. De nep Card Stop-medewerkers aan de andere kant van de lijn zijn welbespraakt en zeer overtuigend", waarschuwt Safeonweb nog.