Grote prijsstijging op komst? "Zoveel duurder moet bier uit supermarkt worden"

door: STS
Bier - Cara
Afbeelding bron: Photonews

Er moet een minimumprijs komen voor alcoholische dranken. Dat is het advies dat de Hoge Gezondheidsraad geeft.

"Die minimumprijs moet bepaald worden aan de hand van de hoeveelheid zuivere alcohol die er in de drank zit. Per dosis van tien gram zuivere alcohol zou dat 75 cent zijn", viel te horen op de commerciële zender VTM.

Pils van goedkope huismerken van supermarkten zou zo veel duurder worden. "Wanneer je een blikje van een halve liter pils van het huismerk neemt, betaal je daar nu 0,45 euro voor. Met een minimumprijs zou dat blikje 1,31 euro kosten. Een prijsstijging van 190 procent."

"Wanneer je een flesje zwaarder bier van 33 cl neemt van een merk, betaal je nu 1,50 euro. Als er een minimumprijs is, wordt dat 1,56 euro. Een stijging van 4%."

"Dat er een minimumprijs is zou je niet gaan merken op café", zei Katleen Deleman, wetenschappelijk expert bij de Hoge Gezondheidsraad. "De alcohol die je bestelt op café zit meestal een stukje boven die minimumprijs. Je zou dat wel merken in de supermarkten, waar de allergoedkoopste alcohol van huismerken een stuk duurder zou gaan worden. We denken aan heel goedkope pilsen van huismerken, heel goedkope vodka's... die zouden duurder worden in de winkels."

"Die allergoedkoopste alcohol wordt gekocht door kwetsbare groepen. Mensen die heel erg veel drinken, die een verslaving hebben, die op zoek gaan naar die allergoedkoopste alcohol. En ook door jongeren, die heel prijsgevoelig zijn."