Schrijnende situatie ontdekt: Aap met pamper ligt aan ketting op zolder

door: STS
Groene meerkat
Afbeelding bron: Facebook.com/Natuurhulpcentrum

Het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek vangt momenteel een aap op. Die werd in beslag genomen in Lokeren, waar hij als huisdier werd gehouden.

"Afgelopen weekend moesten onze medewerkers richting Lokeren. Daar werd door de politie en de Dienst Dierenwelzijn een groene meerkat in beslag genomen. De aap zat op de zolder aan een ketting vastgebonden en droeg een pamper", meldt het Natuurhulpcentrum via Facebook.

"In onze quarantaineafdeling zullen we de volgende drie maanden de nodige medische testen uitvoeren, en zal het dier uitvoerig worden gecontroleerd. Als alles ok is, beginnen we na de quarantaineperiode te zoeken naar een nieuwe, definitieve thuis."

"Het dier vrijlaten is jammer genoeg geen optie. We weten de (genetische) achtergrond niet, het dier heeft nooit leren (over-)leven in de natuur, zal moeilijk aansluiting vinden in een groep... We doen ons best om de best mogelijke oplossing te vinden, maar vrijlaten zit er dus niet meer in."

Verboden

De groene meerkat is verboden om te houden. "Op de zogenaamde 'Zoogdierenpositieflijst' staan alle soorten zoogdieren die je in Vlaanderen als huisdier mag houden. Op die lijst staat natuurlijk geen enkele apensoort vermeld, dus apen zijn strikt verboden om als huisdier te houden", benadrukt het Natuurhulpcentrum.