Sportarts waarschuwt Wout van Aert bij snelle comeback: “Kan dodelijk zijn”

door: BVDO
wout van aert
Afbeelding bron: Photonews

Wout van Aert kwam woensdag zwaar ten val in Dwars door Vlaanderen. De opgelopen verwondingen waren niet min.

Een sleutelbeenbreuk, dat maken heel wat renners mee. Wout van Aert brak echter ook zijn borstbeen bij de val in Dwars door Vlaanderen, net als zeven ribben.

“Een barst in het borstbeen geneest vanzelf, maar dat heeft tijd nodig”, aldus sportarts Kris Vandermieren bij Sporza. “Dat kan zelfs maanden duren.”

Ook gebroken ribben genezen vanzelf. Gevaarlijk is dat niet, maar het duurt toch zeker drie tot zes weken. De breuklijn blijft bewegen door het ademen, waardoor het moeilijk geneest.

En dan zwijgt Vandermieren nog over de mentale klap die Van Aert kreeg. “Dit is echt een ramp. Op het slechtst mogelijke momenten, op de top van zijn carrière... Dit is echt niet gemakkelijk.”

Maar de gebroken ribben zijn de grootste zorg om snel weer te fietsen. De Giro halen ziet Vandermieren dan ook als onmogelijk.

“Bij een nieuwe valpartij kunnen die gebroken ribben als een scheermesje door het longvlies snijden en een klaplong veroorzaken. Dat kan dodelijk zijn. Op een wedstrijd is er wel altijd een arts in de buurt, maar op training niet.”