Touring raadt aan om veelvoorkomend probleem bij auto’s te laten nakijken: “Boete van minimum 174 euro”

door: PMN
auto
Afbeelding bron: pexels

Mobiliteitsorganisatie Touring heeft met het Duitse ADAC een enquête uitgevoerd. Het deelt nu de resultaten daarvan. Touring waarschuwt ook.
 

Touring voerde samen met het Duitse ADAC een enquête uit, waaruit blijkt dat 34% van de Belgen vaak verblind wordt door de lichten van andere voertuigen. Een vijfde verklaart dat dit hen stress bezorgt, en 18% vermijdt zelfs om in de duisternis te rijden.

“Het zijn verontrustende resultaten,” reageert de mobiliteitsorganisatie. “Tijdens momenten van verblinding stijgt de kans op een ongeluk. Meer dan de helft van de voertuigbestuurders geeft aan dat ze de omgeving van de lichtbron moeilijk kunnen inschatten.”

Aan de enquête namen 1.051 Belgen deel, zowel leden als niet-leden van Touring. De mobiliteitsorganisatie wil maatregelen nemen na deze enquête.

Zo wil men niet dat de lichten op de autosnelweg altijd gedoofd zijn. "Touring dringt erop aan de lichten op de autosnel- en ringwegen aan te steken bij regenweer, bij een ongeval en aan verkeerswisselaars. Dat is de bedoeling volgens wat is overeengekomen, maar in de praktijk gebeurt dit nauwelijks. Dat maakt rijden gevaarlijk, vooral omdat we weten dat de wegmarkeringen op veel locaties nauwelijks te zien zijn bij een nat wegdek en in de duisternis.”

Touring roept op om regelmatig een check van de verlichting te doen

Tenslotte roept Touring elke autogebruiker op om regelmatig een check van de verlichting te doen of te laten doen. Ook fietsers nodigt Touring uit om de hoogteregeling van hun koplamp zo af te stellen dat andere fietsers er niet door gehinderd worden.

Rijden met één defect of fout afgesteld licht behoort tot een overtreding van de eerste graad en wordt gesanctioneerd met 58 euro onmiddellijke inning. Rijden zonder lichten vooraan of achteraan is een overtreding van de derde graad en wordt met minimaal 174 euro beboet.

Het activeren van de mistlichten achteraan is verplicht wanneer bij mist of sneeuw het zicht beperkt is tot minder dan 100 meter, evenals bij felle regen. Buiten die omstandigheden is het gebruik van de achterste mistlichten verboden.

Rijden zonder mistlichten is een overtreding van de tweede graad met een boete van 116 euro. Maar let op: rijden met mistlichten wanneer dit niet mag is ook een overtreding (eerste graad, 58 euro)

Tags touring