Test Aankoop waarschuwt: "Apparaten die veel mensen in huis hebben soms heel makkelijk te hacken"

door: STS
Hacker - phishing
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Test Aankoop heeft een schokkende ontdekking gedaan. Het gaat om "grote privacy-problemen" in slimme toestellen.

Apparaten zoals slimme deurbellen met camera's, smartwatches en zelfregulerende thermostaten worden aangesloten op het internet.

"Maar elk apparaat dat zo in huis wordt gehaald, betekent ook een extra kans voor hackers om informatie te stelen", waarschuwt Test Aankoop. "En dat blijkt bij sommige producten wel heel gemakkelijk te gaan."

"In totaal probeerden onze experten 17 producten te hacken, 10 van onbekende merken en 7 van gevestigde waardes als Samsung, Asus en TP-Link."

"Zoals verwacht doen de meeste, en de gevaarlijkste, problemen zich voor bij de onbekende, veelal goedkope merken die te vinden zijn op Amazon en AliExpress."

"In totaal konden de experten 61 kwetsbaarheden vaststellen, dat zijn dus mogelijke veiligheidslekken. Sommige zijn potentieel gevaarlijker dan andere. Zo konden ze snel een zelfverklaard 'slim' deurslot hacken, door gewoon de badge die erbij geleverd wordt te kopiëren via een app op hun smartphone."

"En een deurbel met camera bleek de beelden onversleuteld door te sturen over het internet, zodat de experten - en dus mogelijk ook hackers - ze heel gemakkelijk konden onderscheppen."

"Beide toestellen kwamen van onbekende merken op AliExpress en waren ook duidelijk goedkoper dan gelijkaardige toestellen van grotere merken: 31 euro voor de deurbel en 105 euro voor het deurslot."

Test-Aankoop contacteerde Amazon en AliExpress, die de geteste producten zeer snel van hun platformen verwijderden.

Samsung Galaxy Note 9

"Maar ook de populaire merken zijn niet volledig vrij te spreken. Samsung bijvoorbeeld brengt al jaren smartphones en tablets op de markt, en haar iets oudere modellen krijgen geen software-updates meer."

"Daardoor lopen ze meer risico en het is verre van zeker dat gekende of nieuw ontdekte problemen opgelost zullen worden via een update."

"Dit is bijvoorbeeld het geval voor de Galaxy Note 9, een smartphone van Samsung uit 2018 die nog altijd verkocht werd op het moment van de test."