Goedkope Chinese online shop Temu zwaar onder vuur

door: MRO
temu
Afbeelding bron: MRO

Temu ligt opnieuw onder vuur. De populaire Chinese online marktplaats die spotgoedkoop producten verkoopt, heeft een klacht aan het been van liefst 19 consumentenorganisaties, waaronder Testaankoop.

Testaankoop, haar Europese koepelorganisatie BEUC en 17 andere consumentenorganisaties hebben een klacht ingediend, zowel bij Europa als bij heel wat lidstaten, tegen de Chinese online marktplaats Temu wegens overtreding van de nieuwe Digital Services Act (DSA). 

"Temu slaagt er vaak niet in om consumenten alle informatie over de effectieve verkoper van de producten te geven en is daarom niet in staat om aan te geven of het product voldoet aan de EU-eisen voor productveiligheid," legt Laura Clays, woordvoerder van Testaankoop, uit.

"Het platform maakt zich ook schuldig aan zogenoemde 'dark patterns', manipulatieve praktijken om consumenten meer te doen kopen of betalen. Wie bijvoorbeeld klikt op een product, krijgt niet enkel dat ene product voorgesteld, maar ook een aantal andere duurdere."

Testaankoop uitte eerder al haar bezorgdheid over de veiligheid van producten die op Temu worden verkocht: "Producten die op marktplaatsen worden verkocht, moeten veilig zijn en voldoen aan de Europese wetgeving als ze aan Europese consumenten worden verkocht", besluit Laura Clays.