Justitie beging grote blunder, waardoor terrorist kon toeslaan: Emotionele Van Quickenborne neemt ontslag

door: STS
Vincent Van Quickenborne
Afbeelding bron: Photonews

Vincent Van Quickenborne is niet langer de federale minister van Justitie van België. Hij heeft zijn ontslag ingediend nadat er nieuwe informatie over de terreuraanslag in Brussel naar boven is gekomen.

"Ik heb de pers bijeengeroepen om meer klaarheid te scheppen over de terroristische aanslag die maandagavond gepleegd werd", verklaarde Vincent Van Quickenborne vrijdagavond op een persconferentie.

"We zijn gestoten op bijkomende belangrijke informatie. Deze ochtend om 09.00 uur heb ik het volgende moeten vaststellen."

"Er is op 15 augustus 2022 een uitleveringsverzoek geweest van Tunesië voor de man. Dat uitleveringsverzoek is op 1 september 2022 zoals het hoort door de FOD Justitie overgemaakt aan het parket van Brussel."

"De bevoegde magistraat heeft geen gevolg gegeven aan dit uitleveringsverzoek. Het is blijven liggen."

"Dat is een individuele fout. Dat is een grove fout. Dat is een onaanvaardbare fout. Dat is een fout met dramatische gevolgen."

"De onafhankelijkheid van een magistraat is een fundament van onze rechtsstaat. Als minister van Justitie kan en mag ik niet tussenkomen in de beslissing van een magistraat."

"En ook al is dit het werk van een individuele, onafhankelijke magistraat, toch wil ik mijn politieke verantwoordelijkheid nemen voor deze onaanvaardbare fout."

"Ik zoek geen uitvluchten, ik zoek geen excuses. Ik vind het mijn plicht om dit te doen. De nieuwe informatie van het parket treft mij in het hart omdat ik mijn uiterste best gedaan heb om Justitie beter te maken. Ik heb deze informatie overgemaakt aan de premier en ik heb hem meegedeeld dat ik mijn ontslag neem als minister van Justitie."

"Ik wil namens Justitie mijn excuses aanbieden aan de slachtoffers en de nabestaanden. Ik wil namens Justitie mijn excuses aanbieden aan de Zweedse en de Belgische bevolking."