Opgelicht en geld kwijt: Heb je recht op terugbetaling van de bank?

door: STS
Afbeelding bron: Pexels (Archieffoto)

Oplichters zoeken steeds nieuwe manieren om mensen geld afhandig te maken. Zaterdag maakten we nog melding van een Vlaming die 331.000 euro kwijtraakte.

Heb je recht op een terugbetaling als je slachtoffer wordt van oplichting? Die vraag werd op VTM voorgelegd aan Laura Clays, woordvoerder van Test Aankoop. "Je hebt in principe recht op een volledige terugbetaling onder een franchise van 50 euro", klonk het.

"Nu is het zo dat in twee gevallen de bank toch niet moet terugbetalen. Dat is ten eerste wanneer je de fraude had moeten herkennen. En ten tweede wanneer er sprake is van grove nalatigheid. Bijvoorbeeld wanneer je de pincode van je bankkaart gewoon in je portefeuille hebt steken."

Banken zullen vaak niet terugbetalen

"Het is zo dat banken in de praktijk best vaak die uitzonderingen gaan aanhalen om niet te moeten terugbetalen. Nochtans weten we dat Ombudsfin, een neutrale bemiddelaar, vaak de aanbeveling doet om wel terug te betalen."

"We weten dat banken dat eigenlijk maar in één derde van de gevallen volgen en in de praktijk dus best vaak niet zullen terugbetalen", aldus Clays nog.