Politie heeft terrorist doodgeschoten: Dit weten we over de dader

door: STS
Politie - terreur
Afbeelding bron: Photonews

De man die maandagavond twee Zweedse voetbalsupporters heeft omgebracht, is gevonden. Hij werd door de politie doodgeschoten.

"Verschillende kanalen melden dat de verdachte is neergeschoten in Schaarbeek", zo was te horen op VTM.

"Het federaal parket zegt dat er inderdaad een man is neergeschoten en dat ze op dit moment nog aan het nakijken zijn of die man effectief ook de dader is."

Het zou gaan om een 45-jarige Tunesiër. "Hij staat bij de politiediensten bekend wegens illegaal verblijf, verdachte handelingen en mensensmokkel."

"Het is een man die de voorbije jaren asiel had aangevraagd in ons land, maar drie jaar geleden te horen kreeg dat die asielaanvraag was geweigerd. Sindsdien was hij onder de radar verdwenen."

"Eerder, in juli 2016, werd zijn naam vernoemd bij de Belgische politiediensten, nadat ze door een buitenlandse politiedienst over hem waren ingelicht."

"Er was informatie naar boven gekomen dat het een geradicaliseerde man was, die van plan was om naar de conflictgebieden te trekken om daar in de jihad - de heilige oorlog - te gaan vechten."

"De Belgische politiediensten hebben dat dan uitgezocht. Concrete informatie kwam daar toen niet uit. Wat ook maakte dat hij niet op de OCAD-lijst met terreurverdachten is terechtgekomen."

"Daarna verdween hij opnieuw onder de radar, tot ergens begin dit jaar een asielzoeker uit een asielcentrum in de Kempen een klacht indiende bij de politie omdat die Tunesiër hem op sociale media met de dood bedreigd had."

"Hij kwam zo opnieuw op de radar van de federale gerechtelijke politie Antwerpen. Hij was in Tunesië veroordeeld voor feiten en de FGP Antwerpen had daar een vergadering rond gepland, uitgerekend vandaag."