Advocaat Sven Pichal duidelijk: "Zouden beter dit doen in plaats van te schieten op de dader"

door: STS
Sven Pichal - Walter Damen
Afbeelding bron: Photonews

Walter Damen, de advocaat van Sven Pichal, de radiomaker die verdacht wordt van het bezit en de verspreiding van kinderporno, pleit voor een andere aanpak. Hij wil dat potentiële daders voldoende hulp kunnen krijgen.

"Die feiten mogen niet gebeuren. Maar als ze gebeurd zijn, moet je onderzoeken hoe je kon vermijden dat het ging gebeuren", zei Walter Damen in 'De Afspraak'.

"Daar moet men middelen voor vrijmaken. Ik ben het er 1.000% mee eens dat kinderen beschermd moeten worden."

"Maar zorg dan dat er voldoende preventie en begeleiding is. Elk slachtoffer minder is een overwinning van onze beschaving en een overwinning van onze maatschappij."

"De tweede vraag is: als die mensen bestraft zijn, hoe kan je ervoor zorgen dat die niet hervallen? Zeggen: iemand die feiten heeft gepleegd moeten we levenslang opsluiten, dat gaat strafrechtelijk niet. Daar moet je de nodige mogelijkheden voor voorzien. Een gevangenis of een arresthuis is momenteel onderbemand."

"Ik zou nog veel liever hebben dat iemand niet in de gevangenis komt omdat hij als hij de neiging heeft naar een lijn als 'Stop it Now!' kan bellen. Of naar een centrum voor geestelijke gezondheidszorg kan gaan met zijn probleem en onmiddellijk geholpen kan worden."

"En dat is een politieke vraag: hoeveel geld hebben we over ter bescherming van de zwaksten van onze maatschappij; de kinderen? In plaats van te schieten op de dader."