De schaduwzijde van AI: Waarom je beter niet voor alles ChatGPT gebruikt

door: LHX
ChatGPT
Afbeelding bron: pexels

Op korte tijd is ChatGPT een onderdeel geworden van ons dagelijks leven. Helaas heeft dat grote gevolgen voor onze planeet.

ChatGPT is alomtegenwoordig: je kan er werkelijk álles aan vragen en de antwoorden die je krijgt zijn een stuk eenduidiger en gepersonaliseerder dan bij een Google-zoekopdracht. Het is dan ook erg verleidelijk om ChatGPT voortdurend te raadplegen.

Toch is dat geen goed idee. Een zoekopdracht via een AI-systeem heeft namelijk een gigantische impact op het milieu. Waar een typische zoekopdracht op Google een uitstoot oplevert van ongeveer 0,3 gram CO2, is dat bij AI honderden keren meer.

Het trainen van grote AI-modellen vereist namelijk enorme hoeveelheden rekenkracht. Het energieverbruik van zo'n training kan oplopen tot maar liefst 285.000 kilowattuur, wat gelijkstaat aan de jaarlijkse energiebehoefte van 26 huishoudens in de VS. De CO2-uitstoot van zo'n training kan oplopen tot 84 ton.

Bovendien zijn er voor AI gigantische datacenters nodig, die vaak draaien op fossiele brandstoffen. De AI-modellen worden trouwens steeds groter en complexer, waardoor er meer en meer energie wordt verbruikt.

De volgende keer dat je een antwoord op een vraag wil, denk je dus beter twee keer na voordat je naar AI grijpt. Misschien is een Google-zoekopdracht wel voldoende? Je keuze kan een groot verschil maken voor onze planeet!