Niet alles mag direct van vriezer naar pan: Let op met deze producten

door: WVDS
Supermarkt - winkelwagen - diepvries
Afbeelding bron: Photonews

Het klinkt zo makkelijk: je haalt een product uit de vriezer, gooit het in de hete pan, en binnen no-time staat je maaltijd op tafel. Maar is dat wel zo slim?

Stel je voor, je hebt je favoriete vissticks of bevroren frikadellen in de vriezer liggen, je pan is heet, de honger groot, en je kunt niet wachten om te beginnen. Toch is het belangrijk om na te denken over wat je precies uit de vriezer haalt en of je het meteen in de pan moet leggen. Niet alles is geschikt voor die snelle overgang van diepvries naar pan.

Deze producten uit de vriezer mogen niet rechtstreeks in de pan

Wanneer je bevroren producten direct in de hete pan legt, kan dat de manier waarop ze garen beïnvloeden. Bij veel gerechten kan het koude product de temperatuur van de olie of pan drastisch verlagen, wat zorgt voor ongelijkmatige verhitting.

Het resultaat is vaak een product met een harde, verkrimpte buitenkant en een nog bevroren binnenkant. Vooral wanneer het gaat om dunne of kwetsbare producten zoals vis of sommige bevroren groenten, kan het zelfs leiden tot ongare plekken of een vettige, taaie textuur.

Diepvriesproducten die je gerust direct kunt bakken

Er zijn echter ook producten die je gerust direct kunt bakken, zoals kant-en-klare diepvriesproducten die speciaal zijn geprepareerd voor de pan, zoals gefrituurde snacks of pan-ready vlees. Deze zijn vaak voorzien van een krokante coating die bedoeld is om snel op te warmen zonder dat het binnenste te veel uit de pan druipt.

Maar wanneer je zelf bevroren ingrediënten hebt, zoals ongebakken vis of vlees, is het meestal beter om ze eerst iets te laten ontdooien of de temperatuur van de pan beter af te stemmen op wat je kookt. Zo krijg je een smakelijk resultaat, met een mooie, gelijkmatige garing.