Ongelooflijk maar waar: Zo krijg je een aangebrande pan weer als nieuw!

door: WVDS
steak, pan, aangebakken, vet, vlees, gerecht
Afbeelding bron: Pixabay

Er zijn van die momenten in de keuken waarop je met een beetje te veel enthousiasme hebt gekookt en je pan of pot uiteindelijk met een hardnekkige laag aangebrand voedsel achterblijft.

De geur van aangebrand eten dringt zich op, en de hoop om het snel weer schoon te krijgen lijkt soms ver te zoeken. Maar geen paniek! Met een paar slimme trucs kun je de situatie in een handomdraai oplossen en je pan weer als nieuw krijgen, zonder eindeloos schrobben.

Afwasmiddel en warmte kunnen aangebakken resten doen lossen in je pan of pot

De eerste stap is simpel maar effectief: vul de pan met een beetje water en voeg een scheutje afwasmiddel toe. Zet de pan op het vuur en laat het water een paar minuten zachtjes koken. Het warme water zal de aangebrande resten losmaken, terwijl de afwasmiddel het vet afbreekt.

Na een paar minuten kun je met een houten lepel de aangekoekte resten voorzichtig loskrabben. Vaak is dit al voldoende om de meeste aanslag te verwijderen. Voor de hardnekkigere plekjes kun je een beetje baking soda toevoegen, wat helpt om alles los te weken en het vuil makkelijk te verwijderen.

Als het koken niet het gewenste resultaat oplevert, kun je altijd nog de kracht van natuurproducten benutten. Het gebruik van witte azijn is een geweldig hulpmiddel om kalkaanslag en verbrande resten te verwijderen. Vul de pan met water en voeg een flinke scheut azijn toe. Laat het mengsel een paar minuten koken en de resten zullen beginnen los te laten.