Hoe moet je je dekbed reinigen? 'Anders wordt het broedplaats voor bacteriën en huisstofmijten'

door: MRO
dekbed
Afbeelding bron: pexels

We gebruiken ons dekbed dagelijks en dus is het belangrijk dat we dit regelmatig op de juiste manier reinigen. Een schoon dekbed zorgt voor een goede hygiëne en voor slaapcomfort.

Het is belangrijk om je dekbed schoon te maken. Als je je dekbed onvoldoende reinigt, kan het immers een broedplaats worden voor bacteriën en huisstofmijten.

Eerst moet je kijken naar het type dekbed dat je hebt. Is het gemaakt van dons, synthetisch materiaal of wol? Deze drie typen vereisen elk een specifieke reinigingsmethode.

Dekbed van dons reinigen

Donsdekbedden zijn beter schoon te maken door ze te laten luchten in plaats van wassen. Hang je dekbed buiten op een droge, zonnige dag. De UV-stralen doden eventuele bacteriën en je dekbed wordt heerlijk luchtig en fris.

Synthetisch dekbed in de wasmachine

Een synthetisch dekbed kun je vaak gewoon in de wasmachine stoppen zonder dat het beschadigt. Controleer hiervoor wel altijd de wasvoorschriften op het etiket.

Gebruik een mild wasmiddel en een zacht wasprogramma. Het is belangrijk dat je het dekbed daarna goed laat drogen, het liefst in de zon of in een goed geventileerde ruimte.

Voorzichtig met wollen dekbed

Wollen dekbedden zijn wat lastiger om te reinigen, omdat de wol kan inkrimpen als het te veel wordt gewassen. Daarom is het raadzaam om wollen dekbedden alleen af te nemen met een vochtige doek, en zo nodig uit te hangen in de frisse lucht om te luchten.

Ten tweede is het belangrijk dat je een vlek zo snel mogelijk behandelt om te voorkomen dat deze indroogt. Dep de vlek met koud water en een mix van afwasmiddel en water. Wrijf niet, want dat kan de vlek alleen maar erger maken.

Tags dekbed slapen