Nieuwe Code van de openbare weg: Dit verandert er voor fietsers en speedpedelecs

door: STS
Fietsen - fietsers
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

De 'Wegcode' moet na 50 jaar plaatsmaken voor de 'Code van de openbare weg'. Het gaat om een modernisering, waarbij verkeersregels aangepast worden aan de mobiliteit anno 2024, en daar horen ook enkele nieuwe verkeersborden bij.

Zo zal het voor fietsers en bestuurders van speedpedelecs mogelijk worden om door een rood of oranje licht te rijden wanneer het verkeersbord B22 aanwezig is (zie afbeelding onderaan).

"Wanneer bord B22 aanwezig is, kunnen fietsers en speedpedelecs nu door rood of oranje licht rijden om linksaf te slaan, naast de mogelijkheid om rechtsaf te slaan of rechtdoor te gaan, mits ze andere weggebruikers voorrang geven", klinkt het in een persbericht.

Andere veranderingen: kinderen zullen tot de leeftijd van 11 jaar op een trottoir mogen fietsen, voorheen was dat 9 jaar. En fietsers (en tweewielers) mogen traag rijdende voertuigenrijen voorbijsteken.

Groep fietsers

"De grootte van groepen fietsers is veranderd: een groep fietsers wordt nu geacht 10 of meer leden te hebben (tegenover 15 voorheen) en maximaal 100 leden (tegenover 150 voorheen)."

"Er gelden dan specifieke bepalingen: de mogelijkheid om op de rijbaan te rijden, om met z’n tweeën naast elkaar te rijden, het hebben van signaalgevers en het hebben van een begeleidend voertuig."

2026

Vanaf 1 september 2026 gaan de hervormingen in. Tijdens de overgangsperiode blijven de huidige regels van de Wegcode van toepassing.

Verkeersbord
Afbeelding bron: Vias institute