Wordt in jouw gemeente op papier of elektronisch gestemd? En hoe werkt dat? Ontdek het hier

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Zondag trekken we naar de stembus voor de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen. Drie keer stemmen dus, en hoe dat gebeurt verschilt per gemeente.

In 141 gemeenten in Vlaanderen verloopt de stemming op de ouderwetse manier, via papier en een rood potlood. In Wallonië gaat het om 253 gemeenten, oftewel álle gemeenten, op de Duitstalige na.

Elektronisch stemmen zal gebeuren in 159 gemeenten in Vlaanderen, in alle 19 Brusselse gemeenten en in de negen Duitstalige gemeenten.

Wie elektronisch moet stemmen, ontvangt van de voorzitter van het kiesbureau een chipkaart. Die moet je in de kaartlezer van de stemmachine steken. Op het scherm verschijnen de kieslijsten. Met je vinger selecteer je er eentje. Daarna verschijnen voor de lijst die je kiest de namen van de kandidaten. Opnieuw druk je op het scherm op je stem(men) uit te brengen.

Barcode scannen

Daarna moet je je uitgebrachte stem(men) nog bevestigen. Zolang dit niet gebeurd is, kan je nog annuleren en een andere lijst met andere kandidaten kiezen. Na de laatste bevestiging drukt de stemcomputer een stembiljet af. Je neemt de chipkaart terug en geeft die terug aan de voorzitter. Je scant daarna de barcode op je stembiljet en steekt dit in de gleuf.

Lijst van gemeenten

Om te weten of in jouw gemeente op papier of elektronisch gestemd moet worden, kan je de lijst van gemeenten raadplegen op Verkiezingen.fgov.be.