Niet eerlijk: "Belgisch gezin betaalt hier tot 42 euro per maand meer voor dan in buurland"

door: STS
Afbeelding bron: Pixabay

Belgische gezinnen betalen maandelijks heel wat meer voor telecomdiensten dan bij onze zuiderburen het geval is. Op jaarbasis gaat het om honderden euro's.

"Gezinnen in België betalen tot 42 euro meer per maand voor internet, tv en telefoondiensten dan in Frankrijk, volgens een vergelijking van het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT)", laat de PVDA weten.

"Voor bepaalde telecomdiensten liggen de Belgische prijzen binnen het gemiddelde, maar over het algemeen is België duur voor telecomdiensten. Zo is België veruit het duurste land voor de populaire 4P-bundels, met internet, digitale televisie, mobiele en vaste telefonie", stelt volksvertegenwoordiger Annik Van den Bosch.

"Internet is een basisbehoefte"

"Internet is vandaag de dag een basisbehoefte. Waarom laten we multinationals zulke hoge prijzen vragen? Het is essentieel om maximumprijzen in te voeren om de tarieven te verlagen en ze op één lijn te brengen met die van onze buurlanden."

"Proximus moet 100% staatsbedrijf worden"

"Proximus boekte in 2023 een nettowinst van 357 miljoen euro en is voor de helft in handen van de staat. Proximus moet een volledig staatsbedrijf worden, dat het goede voorbeeld geeft met lagere prijzen. De logica van Proximus blijft die van een multinational: winst maken is de prioriteit. Een overheidsbedrijf moet ten dienste staan van mensen en hen toegankelijk en stabiel internet bezorgen."

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp