Marc Dutroux wil vrijkomen en z’n advocaat is duidelijk: “In strijd met mensenrechten”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews

Marc Dutroux (67) wil weer vrijkomen. Hij werd destijds veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor onder meer de moord en ontvoering op Mélissa, An en Eefje. 

Bruno Dayez is de advocaat van Dutroux. Hij heeft zich laten inspireren door de zaak Horion, staat er te lezen in Het Laatste Nieuws. Horion, zesvoudig moordenaar, zit sinds 1979 in de gevangenis en bekwam via het Europese Hof voor Rechten van de Mens dat hij binnen de zes maanden, dat is ten laatste eind mei, de gevangenis mag verlaten en naar een instelling moet verhuizen. Daarna is het de bedoeling dat hij van daaruit kan terugkeren naar de maatschappij. Voor elke dag die hij langer in gevangenis zit, moet België hem 1.000 euro betalen.

Dayez ziet door deze zaak ook mogelijkheden voor Dutroux. Er is wel één groot verschil en dat is Dutroux door een college van psychiaters nog steeds als gevaarlijk beschouwd wordt en dat er een risico is dat hij opnieuw kan hervallen.

De advocaat hoopt daar een oplossing voor te vinden. “Ik ben op zoek naar een deskundige psychiater die de moed heeft om tegen de conclusies van de strafuitvoeringsrechtbank in te gaan. Wellicht zal ik die in het buitenland moeten zoeken.”

Dayez speelt ook met het idee om Dutroux vrij proberen te krijgen met elektronisch toezicht. Hij klaagt ook de uitzichtloze omstandigheden aan voor Dutroux in de gevangenis. “Hij heeft geen enkel contact meer met de buitenwereld.”

“De brieven die Dutroux schrijft en ontvangt, worden steevast geopend en gelezen. Deze man wordt gecensureerd en gemuilkorfd, en dat is in strijd met de mensenrechten.”