Kapotte wijn- of bierglazen? “Die mogen niet in de glascontainer”

door: BVDO
Afbeelding bron: Pixabay

Heb je na de feestdagen kapotte wijn- of drinkglazen? Dan mag je die zeker niet in de glasbol gooien.

Het gebeurt wel eens dat glazen stuk gaan of breken. Veel mensen willen die in de glascontainer gooien, maar dat mag helemaal niet. Sommige drinkglazen zijn immers schadelijk voor het recyclageproces.

“Kapotte drinkglazen gooi je daarom bij het restafval”, vertelt Jan Verheyen, woordvoerder bij Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM), in ‘Goeiemorgen morgen!’ op Radio2. “Wijnglazen zijn vaak van kristal gemaakt. Dat is geen klassiek glas. Zijn ze stuk? Dan gooi je ze bij het restafval.”

Dat geldt ook voor ovenschotels, porselein en aardewerk. “Dat hoort ook allemaal bij het restafval. Of breng het naar het recyclagepark als dit in je gemeente apart wordt ingezameld.”

Scherven van een spiegel of vlak glas mogen niet in de glasbol, maar ook niet in het restafval. Die moet je gewoon naar het containerpark brengen.

Ook de doppen van glazen bokalen moet je apart verzamelen. “Als je glazen flessen en bokalen weggooit, schroef er dan ook de dop of het deksel af. Dat hoort bij het PMD-afval. Zo maak je het ons makkelijker om al dat glas te verwerken.”