Deze vliegmaatschappijen rekenen "illegale" toeslag aan: "Oproep aan iedereen die op reis gaat"

door: STS
Vliegtuig van EasyJet
Afbeelding bron: Photonews

Meerdere luchtvaartmaatschappijen worden ervan beticht illegale praktijken te hanteren. Dat heeft te maken met toeslagen voor handbagage.

Consumentenvereniging Testaankoop klaagt de praktijken van vier luchtvaartmaatschappijen aan. Het gaat om Ryanair, Vueling, Wizzair en EasyJet. Testaankoop heeft tegen hen een klacht ingediend bij de Economische Inspectie.

"Deze maatschappijen rekenen extra kosten aan aan passagiers die met handbagage willen reizen. Afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij variëren de toeslagen van ongeveer € 6 tot € 75 per stuk handbagage", legt woordvoerder Laura Clays uit.

Problematisch om twee redenen

Testaankoop noemt twee redenen waarom ze dat problematisch vinden. "Ten eerste verhindert het passagiers om gemakkelijk prijzen te vergelijken, omdat ze pas aan het einde van hun aankoopproces de werkelijke prijs zien die ze voor hun reis moeten betalen."

"Dit is in strijd met de relevante Europese regelgeving, die bepaalt dat de uiteindelijk te betalen prijs te allen tijde en vanaf het begin van het proces moet worden gespecificeerd."

"Bovendien is het Hof van Justitie van de Europese Unie van mening dat handbagage moet worden beschouwd als 'een noodzakelijk onderdeel van het vervoer van passagiers, zodat voor het vervoer ervan geen toeslag in rekening mag worden gebracht, mits deze bagage aan redelijke eisen omtrent gewicht en afmetingen en de geldende veiligheidsvoorschriften voldoet'.

Betalingsbewijs bewaren

Testaankoop doet nog een oproep aan de reizigers: "We moedigen iedereen die deze zomer toch zo'n toeslag moet betalen aan om het betalingsbewijs te bewaren, zodat we het kunnen gebruiken in eventuele latere juridische procedures."