"Deze zonnecrèmes van Lidl en Kruidvat voldoen niet": "Sneller verbrand en hoger risico op huidkanker"

door: STS
Zonnecrème
Afbeelding bron: pexels

Nadat Test Aankoop eerder gezichtszonnecrèmes onder de loep nam, met schokkende resultaten, heeft de consumentenorganisatie nu ook nieuwe zonnecrèmes met factor 50 en 50+ laten analyseren.

In een erkend laboratorium werden de zonnecrèmes onder meer getest op hun effectieve bescherming tegen UVA- en UVB-stralen. "Als een product niet de bescherming biedt die op de verpakking wordt beloofd, testten we het opnieuw, om er zeker van te zijn dat de resultaten kloppen. Alleen de zonnecrèmes die op beide testen een negatief resultaat behalen, maken we bekend", zegt Test Aankoop.

"Van de tien geteste producten voldoen er vier niet aan de bescherming die op de verpakking wordt beloofd. Voor drie producten gaat het om onvoldoende bescherming tegen UVB-stralen; de Nivea Sun Kids ultra protect & play SPF 50+, de Solait (Kruidvat) Hydra 24h sunmilk SPF 50 en de Cien Sun (Lidl) Kids sun protect cream SPF 50."

"Uit de testen blijkt dat ze maar een beschermingsfactor 30 bieden, niet SPF50 of 50+. Eén product biedt onvoldoende bescherming tegen UVA-stralen. Dit is Decathlon Roll on solairesun mineral SPF 50+. Al deze resultaten hebben we ook al doorgestuurd naar de FOD Volksgezondheid."

Verhoogd risico op huidkanker

"Twee producten die slecht scoorden in eerdere tests zijn nog altijd te koop: Bioderma Photoderm Lait Ultra SPF 50+ en Biosolis Kids Zonnemelk SPF50+", merkt Test Aankoop op.

"We raden alle zes deze producten af. Wanneer zonnecrèmes niet de bescherming bieden die ze beloven, kun je sneller verbranden, en verhoogt het risico op huidkanker. Wie ze toch in huis heeft en wil blijven gebruiken, zal vaker moeten smeren dan met een goed scorende zonnecrème met factor 50 of 50+."

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp