Groot probleem met zonnecrèmes, zelfs van deze grote merken: "Dit is onaanvaardbaar"

door: MRO
zonnecrème
Afbeelding bron: pexels

Er is een belangrijk probleem met de werking van zonnecrèmes. Dat blijkt uit een onderzoek van Testaankoop, dat de werking van 14 gezichtszonnecrèmes testte. "Dit is onaanvaardbaar", klinkt het bij de consumentenorganisatie.

Testaankoop analyseerde de werking van 14 zonnecrèmes voor het gezicht met factor 50/50+ en daaruit blijkt dat 6 producten niet de bescherming bieden die op de verpakking vermeld staat. 

De consumentenorganisatie controleerde of de bescherming tegen UVA-stralen en UVB-stralen overeenkomt met wat op de verpakking staat. Deze veroorzaken allebei huidkanker. Uit de test blijkt dat onderstaande 6 gezichtszonnecrèmes niet de bescherming tegen zon bieden die op de verpakking staat.

Eén product biedt niet de vereiste bescherming tegen UVA-stralen: ISDIN Fotoprotector FusionWater Magic SPF50.

Vier voldoen niet aan de beloofde bescherming tegen UVB-stralen: Lancaster Sun Sensitive Oil-Free Milky Fluid SPF50; Biotherm Waterlover Face Sunscreen SPF50+; Rituals Invisible Sun Protection Face Cream SPF50+; en Nivea Uv Gezicht Sensitive 50.

Eén product beschermt onvoldoende tegen UVA- én UVB-stralen: Vichy Capital Soleil Beschermende Fluweelachtige Crème SPF 50+.

"Het is onaanvaardbaar dat we elk jaar opnieuw producten ontdekken die niet voldoen aan de bescherming die op de verpakking staat", zegt Laura Clays, woordvoerder van Testaankoop. "Wij testen uitgebreid in onafhankelijke laboratoria en volgens de geldende normen, en toch zijn onze resultaten sterk afwijkend van wat de fabrikanten zelf aangeven."

Testaankoop bezorgde de resultaten van de analyses aan de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid.