Gevaarlijke ziekte in opmars: "Ze krijgen ademnood, lopen blauw aan en riskeren hersenschade"

door: STS
Ziekenwagen - ambulance
Afbeelding bron: Shutterstock/Thierry Hebbelinck

Er is een ziekte in opmars die gevaarlijk en zelfs dodelijk kan zijn voor baby's. Het gaat om kinkhoest. Dit jaar zijn er in Nederland al vier baby's aan gestorven. En in Vlaanderen zijn al 23 baby's in het ziekenhuis beland met kinkhoest.

"Ze beginnen te hoesten, ze geraken in ademnood en kunnen blauw aanlopen", vertelde Karine Moykens van het Departement Zorg op VTM. "Maar vooral het feit van ademnood te hebben kan leiden tot hersenschade. Dus daar moeten we voorzichtig mee zijn, zodat de heel kwetsbare kleintjes beschermd worden."

"We mogen niet vergeten dat het een bacteriële infectie is, wat betekent dat we toch wel om de vijf à zeven jaar een opstoot zien van die bacteriële aanval. We leven nu eenmaal dicht bij elkaar, het is een heel besmettelijk verhaal."

"Van het moment dat iemand besmet is en hoest of niest, gaan die druppeltjes de lucht in. En iemand in de buurt die de druppeltjes oppikt, raakt automatisch zelf ook besmet."

Vaccin voor zwangere vrouwen

Een eerste vaccin tegen kinkhoest wordt op de leeftijd van acht weken gegeven aan baby's. Toch wordt ook aangeraden om een aanstaande moeder al tijdens de zwangerschap te vaccineren tegen kinkhoest.

"Je moeten weten dat een pasgeborene eigenlijk na zijn vaccinatie pas na vier tot zes maanden effectief ook op basis van dat vaccin zijn immuniteit zelf gaat opbouwen", zegt Moykens.

"Dat betekent dat baby's daarvoor extra kwetsbaar zijn. Maar dankzij een vaccinatie van de zwangere moeder kunnen we gedeeltelijk die immuniteit meegeven van bij de geboorte."

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp