Vlaming is 331.000 euro kwijt door online oplichting: "Wees voorzichtig en doe dit nooit"

door: STS
bank intrest geld
Afbeelding bron: Pixabay

Een man uit Blankenberge is een enorm geldbedrag kwijt. Hij werd het slachtoffer van misleidende reclame op sociale media.

Het slachtoffer, een 66-jarige man, is 331.000 euro armer nadat hij op sociale media in de val trapte. Hij ging in op een bedrieglijke advertentie. Vaak worden daar foto's van Bekende Vlamingen voor gebruikt om de aandacht te trekken. Dat bekend gezicht maakt dan zogezegd reclame voor een investering in een bedrijf.

"Het 'bedrijf' nam tijdens de feiten contact op met het slachtoffer, zowel telefonisch als via e-mail. Tijdens zo’n telefoongesprek werd het scherm van de man overgenomen om zogezegd de juiste gegevens in te stellen van zijn rekeningnummer", weet de openbare omroep.

Het slachtoffer schreef eerst 135.000 euro over en daarna nog eens 196.000 euro. Toen hem nog eens om een bepaald percentage gevraagd werd, begon de man onraad te ruiken en stapte hij naar de politie. Die startte samen met het parket een onderzoek op, maar de man is zijn geld momenteel kwijt.

Voorzichtig zijn

De politie raadt iedereen aan om alert te zijn voor dit soort oplichting. "Wees voorzichtig met digitaal bankieren, overschrijvingen en verkooppraatjes", zegt politiecommissaris Jan Maertens op VRTNWS. "Ga nooit in op een aanbod van onbekenden, laat nooit je scherm overnemen en geef nooit codes door via telefoon of mail."