Slecht nieuws voor wie moet tanken: Prijs van benzine en diesel gaat door het dak

door: STS
Tanken - geld
Afbeelding bron: Shutterstock/Wirestock Creators

Nadat diesel woensdag duurder werd, is het donderdag de beurt aan benzine. De brandstofprijzen zijn naar het hoogste niveau in vijf maanden tijd gestegen. Wat is er aan de hand? En gaan de prijzen blijven stijgen?

"Het heeft altijd te maken met vraag en aanbod. De vraag is niet toegenomen, die is ongeveer gelijk gebleven. In dit geval zijn er twee verklaringen waarom het aanbod niet is wat het zou moeten zijn", zei financieel expert Paul D'Hoore op VTM.

"De OPEC+, dat zijn de olie-exporterende landen - niet alleen Saoedi-Arabië, maar ook de bondgenoten, Rusland - hebben begin deze maand beslist om vanaf nu 2,2 miljoen vaten per dag minder op te pompen. Om wat zij noemen 'de prijs te stabiliseren'."

"Dat wil eigenlijk zeggen: hoog genoeg houden om er voldoende geld aan te verdienen. Dat gaat nog door tot het einde van dit jaar, dat minder aanbod van ruwe olie."

"Een tweede element is raffinage. Die ruwe olie moet geraffineerd worden om er benzine en diesel van te maken. En in Oekraïne heeft men een nieuwe tactiek ontwikkeld ten opzichte van Rusland, namelijk doelgericht Russische raffinaderijen met drones bestoken."

"De raffinagecapaciteit in Rusland is zo aanzienlijk gedaald. Dat wil zeggen dat binnen Rusland de prijs van die afgewerkte producten, benzine en diesel, stijgt. En dat heeft natuurlijk een effect op de wereldmarkt."

Op de vraag of de brandstofprijzen nog het hele jaar gaan blijven stijgen, antwoordde D'Hoore: "Het is heel duidelijk dat OPEC en OPEC+ op dit moment sterk staan. Ze vertrouwen elkaar. Dat was in het verleden wel eens anders. Nu zijn het echte bondgenoten, en ze houden de prijs op het niveau waar zij hem willen hebben. Zakt die prijs, dan produceren ze minder."

Volg Redactie24 nu op Instagram