Opgepast met Black Friday, of je komt misschien bedrogen uit: "Stel jezelf deze vragen voor je toehapt"

door: STS
Black Friday
Afbeelding bron: Pexels (Archieffoto)

Black Friday staat voor de deur en dat betekent dat je heel wat koopjes kan doen, ook nu al. De FOD Economie waarschuwt voor mogelijke valkuilen.

"Op Black Friday zijn hoge kortingen gangbaar, soms tot meer dan 80%. Stel jezelf de vraag of dat niet te mooi is om waar te zijn", raadt de FOD Economie aan. "Zijn er extra kosten? Weet je wat de volle prijs is?"

"Houd er ook rekening mee dat een kortingsadvertentie realistisch en niet misleidend moet zijn. Je moet een reëel voordeel hebben ten opzichte van een 'referentieprijs'."

"Dat wil zeggen: de laagste prijs die werd aangerekend tijdens de 30 dagen voorafgaand aan de toepassing van de prijsvermindering. Die referentieprijs moet ook worden vermeld!"

"De referentieprijs moet bovendien per verkoopkanaal of per verkooptechniek worden bepaald."

"Met andere woorden: de referentieprijs voor een bepaald product, van toepassing in de fysieke verkoopruimte van de onderneming, kan verschillen van de referentieprijs voor hetzelfde product in bijvoorbeeld de webshop van dezelfde onderneming. Vergelijk dus!"

"Controleer of de webshop veilig is en of je de identiteit van de verkoper kunt achterhalen. Hoe zit het met de reputatie van de webshop? Zijn er verkoopsvoorwaarden? Controleer dat alles voordat je de aankoop doet."