"België gaat niet failliet binnen 2 jaar, maar we lopen tegen de muur als we niets doen"

door: MRO
Vivaldi regering Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Het is bekend dat de financiële toestand van België er niet rooskleurig uitziet. Het land draagt een grote schuldenberg mee en het begrotingstekort is het op één na grootste uit de eurozone. Pierre Wunsch, gouverneur van de Nationale Bank, trekt aan de alarmbel.

"Dit is de grote uitdaging, we hebben het op één na slechtste resultaat in Europa en dit is op termijn niet houdbaar", spreekt hij in niet mis te verstane bewoordingen in 'De Ochtend' op Radio 1.

"We gaan niet failliet binnen twee jaar, maar ons niveau van tekort is te hoog en als we niets doen, dan lopen we op termijn tegen de muur. België moet het tekort verminderen", benadrukt Pierre Wunsch.

"Hoe dat moet gebeuren is meestal een politieke beslissing. Ons tekort is hoger dan dat van onze buurlanden, onze overheidsuitgaven zijn soms significant hoger. Het probleem is dat er vandaag nog geen consensus is over het feit dat wij een duidelijke inspanning moeten doen."

De gouverneur van de Nationale Bank maant politici aan dringend aan de slag te gaan. "Meestal gaat het over inspanningen op het niveau van de uitgaven, maar ook op het niveau van de ontvangsten. We moeten hier zo snel mogelijk mee beginnen zodat we niet té snel moeten gaan op het moment dat het écht problematisch wordt."

Tags belgië