Verandering voor schenkingen: "Klassieke techniek om aan erfbelasting te ontsnappen"

door: STS
Erfenis
Afbeelding bron: Photonews

Er wordt een verandering doorgevoerd wat erfenissen betreft, en meer bepaald gaat het over schenkingen. De zogenaamde "verdachte periode" wordt uitgebreid.

Op dit moment is het zo dat je bij een niet-geregistreerde schenking alsnog de volle pot erfbelasting moet betalen indien de schenker binnen de drie jaar overlijdt. De nieuwe Vlaamse regering heeft besloten dat deze zogenaamde verdachte termijn verlengd wordt van drie jaar naar vijf jaar.

"Het werken met schenkingen is natuurlijk een klassieke techniek om aan erfbelasting te ontsnappen, om erfbelasting te ontwijken", zei professor Fiscaliteit Michel Maus van de VUB op VRT 1.

"Het is een perfect legale techniek, weliswaar. Eén addertje onder het gras is wel het feit dat bij een handgift er een verdachte periode van toepassing is en die houdt in dat wanneer de schenker binnen een bepaalde periode overlijdt de begiftigde alsnog erfbelasting zal moeten betalen op hetgeen hij of zij heeft ontvangen."

"Met registratie geef je jezelf zekerheid"

"We moedigen mensen aan om schenkingen bij leven te registreren", zei Vlaams minister van Financiën Ben Weyts voor de camera. "Dan betaal je daar 3% op, maar geef je jezelf een beetje zekerheid: namelijk dat je erfgenaam op dat geschonken bedrag nog 0% moet betalen wanneer je komt te overlijden."

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp