Strengere regel rond schenkingen komt er heel snel: Wat doe je nu het best? Expert antwoordt

door: STS
Erfenis
Afbeelding bron: Photonews

Een nieuwe, strengere regel rond schenkingen gaat op 1 januari 2025 al in. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. "Om te vermijden dat mensen nog een heel jaar lang van alles gaan regelen", zei Vlaams minister van Financiën en Begroting Ben Weyts op VTM.

Op een schenking die gedaan wordt moet je geen erfbelasting betalen. Tenzij de schenker binnen de drie jaar overlijdt, dan moet er alsnog erfbelasting betaald worden. Die termijn van drie jaar, de zogeheten "verdachte periode", wordt verlengd, tot vijf jaar.

Met de verstrenging wil de overheid meer mensen overtuigen om hun schenking te laten registreren en 3% schenkbelasting te betalen.

Financieel expert Paul D'Hoore werd op de commerciële zender gevraagd wat het beste is om te doen als je nog wil schenken voor de regels strenger worden.

"Je kunt nog altijd een bankgift of een handgift doen, dat is belastingvrij. Als je zou overlijden binnen de vijf jaar, dan komt dat in de erfenisrechten terecht, behalve als je binnen die periode van die handgift of bankgift nog een schenking maakt. Dan betaal je 3%, maar je vermijdt hogere erfenisrechten."

"Voor mensen die van plan waren een handgift of bankgift te doen, is er eigenlijk niets veranderd. Alleen moeten ze ervoor zorgen dat ze een beetje langer in goede gezondheid blijven leven."

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp