Strengere regels op komst voor wie hout stookt? "DNA-schade en kankerverwekkend"

door: STS
Open haard - verwarmen - winter
Afbeelding bron: Pixabay

De Vlaamse Milieumaatschappij pleit voor strengere regels voor houtkachels. "Ze zijn vervuilend en ongezond", klinkt het.

Door de energiecrisis zijn meer mensen met hout beginnen te verwarmen, omdat het goedkoper is. Maar er komt onder meer fijn stof vrij, en dus is het ook vervuilend. "Bij de verbranding van hout komen er schadelijke stoffen vrij zoals fijn stof, dioxines en PAK's", zegt de VMM.

"PAK's zijn polycyclische aromatische koolwaterstoffen. Die zorgen voor DNA-schade en zijn daardoor kankerverwekkend. Deze stoffen hebben aanzienlijke gezondheidseffecten. Zowel haarden als kachels dragen bij tot deze schadelijke uitstoot."

"Zelfs nieuwe houtkachels zijn nog steeds vervuilender dan andere manieren om je huis te verwarmen", zei Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij op Radio2. "Mensen die brandhout stoken, zijn zich vaak onvoldoende bewust van het probleem, of onderschatten hoe ze met hun keuzes de luchtkwaliteit lokaal kunnen verbeteren."

"Een gemeente zou ook bouwadvies kunnen geven en kunnen begeleiden naar duurzamer verwarmen. Duidelijkere regels zouden kunnen helpen om de hinder tot een minimum te beperken."