Rokers zijn gewaarschuwd: "Dan riskeer je een GAS-boete"

door: STS
Roken
Afbeelding bron: Unsplash

Er gaat strenger opgetreden worden tegen rokers die in de fout gaan. De stad Leuven gaat van sensibilisering overstappen op handhaving, met GAS-boetes.

Die zullen uitgedeeld worden aan rokers die hun peuk op straat gooien. Een peuk wordt beschouwd als zwerfvuil. "We sensibiliseren al jaren rond sigarettenpeuken. De gemeenschapswachten spraken rokers aan dat je peuk op de grond gooien strafbaar is en deelden zakasbakjes uit", zegt de stad.

"Nu gaan we een stap verder. Zwerfvuilvaststellers van de OVAM, de Openbare Vlaamse AfvalstoffenMaatschappij, gaan op onze vraag over tot handhaving."

"Er zijn nog steeds enkele hardleerse mensen zijn die hun peuken op de grond blijven gooien. Daarom voeren we de strijd tegen de sigarettenpeuk verder op en schakelen we vaststellers van OVAM in. Wie zijn peuk op de grond gooit, riskeert nu een GAS-boete", zegt schepen van stadsreiniging Thomas Van Oppens.

Sanctionerend ambtenaar bepaalt gevolg van overtreding

"De OVAM-vaststellers maken een bestuurlijk verslag op van hun vaststelling en sturen dit door naar de sanctionerend ambtenaar. Op basis van dit verslag start de sanctionerend ambtenaar onafhankelijk de procedure rond gemeentelijke administratieve sancties (GAS) op, en bepaalt na de ontvangst van een eventueel verweer welk gevolg er aan de overtreding moet worden verleend."