Opgepast met tip om energie te besparen: "Kan je legionella door oplopen"
Door de hoge energieprijzen maken veel mensen gebruik van allerlei tips om te kunnen besparen op hun energiefactuur. Maar niet elke tip blijkt zonder risico.
Een vaak gehoorde tip is: zet de temperatuur van je boiler wat lager. Maar daar hangt een risico aan vast: een legionellabesmetting.
"Een legionellabesmetting loop je op als je kleine waterdruppeltjes die een legionellabacterie bevatten, inademt", zei Jelle Laverge, docent bouwfysica, op Radio 1.
"Net zoals je het coronavirus binnenkrijgt. En dat kan zich dan in je longen vastzetten en tot een longontsteking leiden."
"De legionellabacterie komt samen met het leidingwater je woning binnen. Het leidingwater bevat altijd een zeer kleine hoeveelheid bacteriën, waaronder legionella. Als die de ideale omstandigheden vinden om te groeien, gaan ze zich vermenigvuldigen en kan je problematisch hoge concentraties krijgen. Als je met dat water doucht, ontstaan die kleine druppeltjes die je inademt. Zo kan je besmet geraken."
"Die ideale omstandigheden zijn omstandigheden die dicht bij onze lichaamstemperatuur liggen. Laat ons zeggen tussen de 25, 30 en 40 graden groeien die bacteriën zeer spectaculair."
"De richtlijn is eigenlijk om sanitair warm water altijd op te wekken en op te slaan boven de 60 graden. Als je je boiler lager zet en die boiler niet een aparte regeling heeft voor het opwekken van warm water, kan dat een gevaarlijke situatie opleveren."