Maggie De Block verrast: Frieten zijn gezonder dan gerookte zalm

bron: Kranten
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Zijn diepvriesfrieten nu echt gezonder dan zalm? Volgens de nieuwe indicatieve tabel die Maggie De Block wil invoeren althans wel.

Maggie De Block (Open VLD) heeft een officiële campagne in gang gezet om de “Nutri-score” te lanceren in België. In Frankrijk is deze tabel die in 2005 door Britse wetenschappers werd opgesteld al in gebruik.

Voedingswaren krijgen een label op de verpakking van A tot E waarbij A het beste is. Het puntensysteem maakt een optelsom van slechte waarden zoals suikers, zouten en vet. Zo categoriseert het alles om consumenten een beter beeld te geven van wat ze kopen en of dit gezond is, staat te lezen in de kranten.
(lees verder onder de foto)

Vreemd
De tabel maakt volgens velen wel enkele rare sprongen. Zo staan diepvriesfrieten in categorie A, terwijl gerookte zalm een D scoort. Een expert van Gezond Leven licht toe: “De categorie ziet het basisproduct aardappel als zeer gezond en houdt geen rekening met het frituren hiervan. In zalm zit heel wat zout en dus scoort het lager.”

Een ei vind je bijvoorbeeld ook terug in dezelfde klasse als cola light. “Het systeem heeft zeker zijn beperkingen maar als je dit combineert met je gezond verstand kan het zeker nuttig zijn.”