Zware straf voor ouders die PCR-test voor zoon weigeren, die daardoor teelbal verliest

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

De ouders van een kind van 13 jaar zijn veroordeeld tot een celstraf van acht maanden nadat ze de gezondheid van de jongen in gevaar brachten.

De jongen kreeg in februari last van een gedraaide teelbal. Een spoedoperatie was nodig om te voorkomen dat de teelbal zou afsterven.

Toen in het ziekenhuis in Sint-Niklaas bleek dat er eerst een PCR-test afgenomen moest worden, nam de vader zijn zoon weer mee naar huis.

Ook het Sint-Lucasziekenhuis in Gent vroeg om een PCR-test, terwijl de moeder enkel een bloeddruppeltest van bij de huisarts kon voorleggen.

Uiteindelijk wilden de artsen de dringende operatie toch uitvoeren, maar de ouders vertrouwden het niet en dachten dat er misschien toch nog een PCR-test afgenomen zou worden, achter hun rug. Opnieuw namen ze hun kind mee naar huis, meldt de openbare omroep.

De artsen belden de politie, die de zoon 's avonds thuis ophaalde en naar het ziekenhuis van Dendermonde bracht. Daar werd de jongen uiteindelijk geopereerd, waarbij één teelbal nog gered kon worden en levenslange onvruchtbaarheid nipt voorkomen kon worden.

De rechtbank van Dendermonde veroordeelde beide ouders tot een celstraf van acht maanden, in het geval van de moeder met uitstel.