Oplichters slaan toe: "Belangrijk dat je (groot)ouders inlicht over deze praktijken"

door: STS
Bejaarde - rusthuis
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Oplichters hebben opnieuw toegeslagen. Het slachtoffer kon op het nippertje voorkomen dat ze geld verloor, maar raakte wel haar gsm kwijt.

De feiten speelden zich op dinsdag 13 augustus af in Bissegem, een deelgemeente van Kortrijk. De daders hadden het gemunt op een 78-jarige dame.

Eerst belden ze haar op, met de boodschap dat ze een bankmedewerker aan de lijn had. Er waren verdachte transacties op haar rekening waargenomen, klonk het.

"Om dit meteen te kunnen stoppen werd aan het slachtoffer gevraagd om dringend de gsm, bankkaart en kaartlezer in een enveloppe te steken, zodat een collega-bankmedewerker die meteen kon komen ophalen, om zo de transacties te stoppen", zegt de politie.

Zo winnen de oplichters het vertrouwen van slachtoffers

"Om haar vertrouwen te winnen werd aan de telefoon ook nog gezegd dat de bankmedewerker die bij haar huis zou komen een bepaalde code zou zeggen."

Even later verscheen de nepbankmedewerker aan de voordeur. Hij zei de code en kreeg van het nietsvermoedende slachtoffer de enveloppe met de gsm en de bankkaart mee. De kaartlezer gaf de vrouw niet mee.

"Het bejaarde slachtoffer voelde toch aan dat er iets niet klopte en verwittigde Card Stop, dat meteen haar bankkaart kon blokkeren. Door zo te handelen werd ze niet opgelicht. Haar gsm is ze jammer genoeg wel kwijt."

Politie doet belangrijke oproep

De politie van zone VLAS wil iedereen waarschuwen: "Het is een vorm van oplichting die periodiek opduikt, niet enkel in onze politiezone, maar over gans het land."

"De slachtoffers zijn steeds (hoog)bejaarde mensen. Het is dus belangrijk dat de jongere generatie hun (groot)ouders inlichten over het bestaan van deze oplichtingspraktijken."

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp