Veel mensen zijn zich hiervan niet bewust: "De meest kankerverwekkende stof in onze voeding"
![Eten](/sites/redactie24/files/styles/news/public/2025-02/pexels-fauxels-3184192.jpg?h=10d202d3&itok=RjHrrfum)
Iedereen weet dat roken een groot risico op kanker met zich meebrengt. Er is echter een andere stof die óók erg gevaarlijk is, waarbij we niet zo vaak stilstaan.
Dat roken geen goed idee is als je geen kanker wilt krijgen, weten we intussen wel. Ook rood vlees staat bekend als een boosdoener. Maar hoe zit het eigenlijk met alcohol?
"Alcohol is de meest kankerverwekkende stof in onze voeding", zegt de Nederlandse kankerdeskundige Ellen Kampan in Het Laatste Nieuws. Zij schrikt er van hoe weinig mensen zich daarvan bewust zijn.
Alcohol wordt gelinkt aan maar liefst zeven soorten kanker, waaronder borstkanker en darmkanker. De exacte reden waarom het zo kankerverwekkend is? De giftige stof aceetaldehyde, die vrijkomt bij de afbraak van alcohol in de lever.
Volgens Kampman is Dry January dan ook een goed initiatief, maar niet voldoende. "Om het risico op kanker te verlagen moet je langere tijd drastisch minderen of alcohol helemaal laten staan", zegt ze.