Bijna iedereen doet dit wel eens, maar: "Het is uitdrukkelijk verboden, de wet is zeer duidelijk"
![](/sites/redactie24/files/styles/news/public/imported_images/rechtspraak_-_rechtbank_-_Pixabay.jpg?h=c4482f5d&itok=M8AYtn2u)
Een pronostiek houden met familieleden, vrienden of collega's, het komt vaak voor. Maar mag dat wel zomaar? Advocate Nino Darsalia ging er dieper op in op VRT 1.
"Veel mensen vinden het leuk om bij sportwedstrijden mee te doen aan een weddenschap of een pronostiek. Soms wordt er ook wel geld ingezet. Een euro, of een paar euro. En wie het juist heeft, wint de pot. De vraag is nu: mag dat van de wet?"
"Het antwoord is: nee. Of toch niet als er geld wordt ingezet. Vanaf dan wordt een weddenschap gezien als een kansspel. En om in België een kansspel te mogen organiseren, heb je een vergunning nodig. Dat is de basisregel."
"Ook als de organisator alle inzet uitbetaalt aan de winnaar en er dus zelf niets aan verdient, wordt het nog altijd aanzien als een kansspel."
Het is uitdrukkelijk verboden om een pronostiek te organiseren waarmee je geld kan winnen of verliezen
"Je kan altijd proberen om voor je pronostiekje een vergunning aan te vragen. Maar zolang je die niet hebt, is het uitdrukkelijk verboden om een pronostiek te organiseren waarmee je geld kan winnen of verliezen. De wet is daar zeer duidelijk in."
"Al denk ik nu eerlijk gezegd niet dat je snel veroordeeld zal worden als je op een sportwedstrijd gokt en zo 5 euro scoort op de kap van je vrienden."