Vergeet dit ingrediënt niet: "Tilt smaken naar een hoger niveau"

door: STS
Boodschappen - supermarkt
Afbeelding bron: Pexels (Archieffoto)

Er is een ingrediënt dat, net zoals zout, smaken helpt accentueren, maar wel duur is. Gelukkig heb je er niet zoveel van nodig.

Het gaat om saffraan. "Saffraan helpt om smaken naar een hoger niveau te tillen, en je hebt ook niet veel nodig om die smaken te accentueren", zei professioneel saffraankweker Linda Van Den Bulck op Radio2.

Waarom is saffraan zo duur? "Saffraan is ontzettend duur, en dat is tegelijk heel relatief. Saffraan verkopen wij aan 35.000 euro per kilogram. Maar hoe beter de kwaliteit van je saffraan, hoe minder je nodig hebt."

"Heel concreet gaat het om een tweetal draadjes per persoon voor zoete gerechten. En het dubbele ongeveer voor hartige gerechten. Als je rekent dat er ongeveer 500 draadjes zitten in een gram, dan kost zo'n dessertje relatief weinig aan saffraan."

"De hoge prijs komt ook door het feit dat het kweken van saffraan ontzettend arbeidsintensief is. Voor die 35 euro per gram moet je rekenen dat je daar een uur voor moet werken. Dus een uur werken levert een gram op tijdens de oogst."

"Normaal gezien zit er één stamper in de bloem, en die heeft drie draadjes. En je hebt ongeveer 170 bloemen nodig voor een gram saffraan. Met ongeveer 500 draadjes in een gram kan je makkelijk voor honderd mensen dessert maken. Dus de prijs is ook relatief."

Volg Redactie24 nu op Instagram