Twijfel niet langer: Zo lang houd je brood vers en smakelijk in de vriezer

door: WVDS
Brood
Afbeelding bron: Pixabay

Brood komt bij bijna iedereen dagelijks op tafel. Zorgen dat brood vers blijft is daarom van groot belang om geen voedselverspilling te hebben of vroegtijdig hard of beschimmeld brood te krijgen.

Het kan interessant zijn om een aantal broden aan te kopen of te bakken en een deel in de vriezer te bewaren voor later. Maar hoelang kan je brood in de vriezer bewaren zonder in te boeten aan kwaliteit?

Als je brood in de vriezer wilt bewaren, gaat het erom het brood goed in te vriezen, zodat het zijn kwaliteit behoudt wanneer het wordt ontdooid.

Brood dat goed ingevroren is, kan lang bewaard worden in de vriezer

Goed ingevroren brood kan tot één maand in de vriezer blijven. Daarna zal de kwaliteit van het brood beginnen af te nemen, hoewel het nog steeds veilig zal blijven om te eten.

De methode die je gebruikt om brood in de vriezer te bewaren heeft invloed op de houdbaarheid en de uiteindelijke smaak en textuur. Het is belangrijk om brood luchtdicht te verpakken, bij voorkeur in een vriezer-veilige zak.

Hiermee voorkom je dat smaak en textuur verloren gaan, en maakt vriesbrand minder kans om je brood aan te tasten. Je kan brood ook al in porties verpakken zodat je alleen maar de hoeveelheid brood hoeft te ontdooien dat je daadwerkelijk nodig gaat hebben.

Zuurdesem of brood met toevoegingen reageert anders in de vriezer

Verschillende soorten brood kunnen soms een beetje anders reageren op het invriezen. Wit brood of tarwebrood bijvoorbeeld doen het over het algemeen goed in de vriezer en behouden hun kwaliteit.

Echter, brood met een hoge vochtigheid zoals zuurdesem of brood met toevoegingen zoals rozijnen of noten kan iets sneller kwaliteit verliezen in de vriezer.

Juist ontdooien van brood of direct opwarmen van brood 

Als het aankomt op het ontdooien van het brood, is de beste manier om het een nacht in de koelkast te laten liggen. Je kunt ook sneetjes brood rechtstreeks uit de vriezer in de broodrooster doen voor direct gebruik.

Je kunt dus brood tot één maand in de vriezer bewaren, en mogelijk zelfs langer als je het goed verpakt. Op deze manier ga je voedselverspilling tegen en heb je steeds een voorraad in de vriezer voor noodscenario’s.

Tags brood