Sommigen maken fout bij ontdooien van vlees: 'Dan verspreiding van schadelijke bacteriën'

door: MRO
Afbeelding bron: pexels
vlees
Afbeelding bron: pexels

Het gebeurt vaak dat we vlees invriezen en later ontdooien wanneer we onze maaltijd gaan bereiden. Velen ontdooien het vlees dan in de magnetron, maar is dat wel de beste keuze?

Het ontdooien van vlees in de magnetron is technisch gezien niet schadelijk als het op de juiste manier wordt gedaan. Het vlees kan in de magnetron wel ongelijkmatig ontdooien. Daardoor kunnen sommige delen van het vlees die veel warmer worden dan andere.

Dit kan er dan weer toe leiden dat bepaalde gedeeltes van het vlees eerder koken dan andere, wat voor een onevenwichtig kookresultaat kan zorgen.

Bovendien kan het ontdooien van vlees in de microgolfoven ervoor zorgen dat je waardevolle vleessappen verliest, wat de smaak en textuur van het vlees kan aantasten. Het proces kan ook zorgen voor het verspreiden van schadelijke bacteriën als het vlees na het ontdooien niet onmiddellijk wordt bereid.

Een ander punt om te overwegen is de magnetron zelf. Niet iedere magnetron heeft dezelfde ontdooi-instellingen, wat het lastig maakt om een methode te bieden die voor iedereen werkt. 

Vlees ontdooien in de koelkast

De veiligste manier om vlees te ontdooien, is door het in de koelkast te ontdooien. Dit duurt veel langer en dus is een goede planning belangrijk. Denk tijdig na over welke maaltijd je wil bereiden.

Vlees ontdooien in de koelkast vermindert het risico op de verspreiding van bacteriën en garandeert een meer gebalanceerde ontdooiing. Bovendien is het ook zuiniger want verbruik je niet de elektriciteit voor je microgolfoven.

Je kan bevroren vlees dus wel ontdooien in de magnetron als het snel moet gebeuren, maar je kan mogelijk ongelijke ontdooiing krijgen en je moet het vlees direct na het ontdooien bereiden.