Krijg je de griep van een hoestende passagier op de trein of bus? Steven Van Gucht legt het uit

door: BVDO
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: Photonews

De verkoudheden en griepjes tieren welig rond. Maar hoe groot is de kans dat je besmet raakt op het openbaar vervoer?

Er blijven heel wat mensen ziek. Verkoudheden en griep zijn alomtegenwoordig in ons land. Heel veel mensen zijn bang om op het openbaar vervoer besmet te geraken.

Maar hoe groot is de kans dat je effectief besmet raakt en hoe verklein je het risico op het openbaar vervoer? Viroloog Steven Van Gucht van Scienscano legt het haarfijn uit.

Hoelang je op het openbaar vervoer zit speelt een belangrijkje rol. “Hoe langer je in de buurt van iemand bent, hoe groter de kans dat je besmet kan raken”, zegt Van Gucht aan Het Laatste Nieuws.

Een uur op de trein houdt meer risico in, dan tien minuten op de bus. Daarnaast is het ook belangrijk te kijken hoe ver je van iemand zit.

Tot slot moet je ook nagaan hoe goed de ruimte geventileerd is. “Als je een trein binnenstapt, en er komt je onmiddellijk een benauwde walm tegemoet, is dat geen goed teken. De ruimte is dan gevuld met uitgeademde lucht, die veel CO? en weinig zuurstof bevat. Virussen kunnen dan veel makkelijker circuleren.”

Mondmasker

Naast een ziek persoon zitten, in plaats van over iemand die ziek is kan helpen, maar geeft zeker geen zekerheid, aldus Van Gucht. “Sinds de pandemie erkennen we echter dat virussen zich ook via hele fijne druppeltjes kunnen verspreiden. Dat kan zelfs al door gewoon te ademen.”

Het is dus niet zo dat iemand die niet hoest of snottert ook effectief niet ziek is. Er is dus geen ideale plaats op de bus of trein om besmetting te vermijden.

Een raampje open zetten kan veel doen, maar ook je handen wassen is heel belangrijk. En ben je zelf ziek, dan vindt Van Gucht het een vorm van respect als je een mondmasker draagt.