Huisartsen zijn het beu en trekken de grens: "Die mensen testen wij niet meer"
De huisartsen worden overstelpt met aanvragen voor coronatests en trekken het niet langer. Ze zullen contacten van een besmet persoon niet meer testen. Dat meldt Domus Medica.
De huisartsenvereniging noemt het voorbije weekend ronduit een horrorweekend. "Het was eigenlijk een totale overrompeling bij heel wat wachtposten en testcentra", zei voorzitter Roel Van Giel op VTM
"Je moet weten dat heel wat structuren, zoals contact tracing en de CLB's niet meer kunnen volgen, en we begrijpen dat ook. Maar de enige plaats waar burgers nog terechtkonden was bij die wachtpost of in dat testcentrum."
"Dat halen we gewoon niet meer, dat lukt niet meer. We hebben dat daarna gedurende de rest van de week in de huisartsenpraktijken gezien. Dit is niet meer haalbaar."
Agressie
Er was ook sprake van agressie tegen huisartsen. "Het gaat om verbale agressie. We begrijpen dat mensen ongerust zijn en uitleg willen wanneer ze in contact zijn gekomen met iemand, of mogelijk een hoogrisicocontact zijn of mogelijk besmet zijn."
"Als ze dan enkel nog uitleg kunnen krijgen bij de huisarts, die ook niet meer direct al die uitleg kan geven, snappen we dat dat heel moeilijk is. Maar dat dit overgaat in verbale agressie, is natuurlijk onaanvaardbaar."
Keuzes maken
De huisartsen willen de contacten van wie besmet is met het coronavirus niet meer testen. "Het is gewoon op. Wij kunnen vandaag niet meer alle ernstig zieke patiënten zien. Andere chronische zorg moeten we sowieso uitstellen. We willen ons echt focussen op onze kerntaak: zieke patiënten zien. En daarvoor gaan we keuzes moeten maken. Dat wil zeggen dat we een aantal mensen niet meer gaan kunnen testen."
"We hebben die keuze vroeger in de pandemie ook al moeten maken. Als de viruscirculatie te hoog is, helpt het niet meer om iedereen massaal te blijven testen en contact tracen."
Maatregelen
"Het is nu echt aan de politiek om maatregelen te nemen. Ze moeten de viruscirculatie naar beneden krijgen. Daar zijn algemene maatregelen in de maatschappij voor nodig. De politiek moet haar verantwoordelijkheid nemen."