Er is een belangrijke verandering voor wie gaat lenen om een huis te kopen

door: MRO
aankoop woning
Afbeelding bron: Unsplash

Er is een belangrijke verandering voor wie een woning koopt en daarvoor een hypothecaire lening afsluit. De wijziging gaat in vanaf 1 juni 2024 en heeft alles te maken met de koppeling van een verzekering aan het tarief van de lening.

Traditioneel bieden banken een korting op de rente van een hypothecaire lening aan, op voorwaarde dat de klant ook andere bankproducten afneemt, zoals een brand- of schuldsaldoverzekering, of ervoor kiest om zijn inkomen naar een rekening bij de bank te laten stromen. Dit fenomeen staat bekend als gebundelde verkoop.

Onder de vroegere regeling verviel het voordelige rentetarief zodra een van de gekoppelde producten werd opgezegd. Daarnaast hebben banken de mogelijkheid om de prijs van de verzekering te verhogen tijdens de looptijd.

Voortaan zullen consumenten de mogelijkheid hebben om van verzekeraar te wisselen zonder het voordelige rentetarief te verliezen dat gekoppeld is aan de gebundelde verkoop van hun hypothecaire lening. Deze belangrijke verandering biedt meer flexibiliteit en vrijheid, maar is pas mogelijk na een derde van de looptijd van de hypothecaire lening.

De nieuwe regel is een positieve verandering voor wie een woning koopt. Het biedt hen de kans om te profiteren van concurrerende verzekeringsaanbiedingen zonder het risico te lopen hun voordelige rentetarief te verliezen.

Het is echter belangrijk om te benadrukken dat deze maatregel niet met terugwerkende kracht geldt en dus geen invloed heeft op bestaande hypothecaire leningen.