Sven Nys begrijpt er niets van: "Het is denigrerend"

door: JDH
Sven Nys
Afbeelding bron: Photonews

De UCI maakte afgelopen week enkele nieuwe regels bekend over de wereldbeker veldrijden. De kalender is nog niet bekend, maar Sven Nys spreekt nu al zijn afkeur uit. 

Volgend seizoen zullen maximaal 50% van de manches in de Wereldbeker een 'beschermde status' krijgen. En de top 20 op de UCI-ranking kan ook niet meer deelnemen aan de nationale crossen in België. 

Toch is Sven Nys het meest bezorgd over de nieuwe kalender. "De grootste vraag blijft natuurlijk hoe die Wereldbeker zich zal ontplooien", zegt hij bij Sporza. "Er is sprake van december en januari, dat vind ik een heel slecht idee."

"Daarmee willen ze vooral op korte termijn de populairste crossers (Pidcock, Van Aert en Van der Poel, nvdr.) aan de start krijgen." En dat vindt Nys helemaal geen goed idee. "Zij blijven natuurlijk ook niet eeuwig crossen. 

"Het is ook wat denigrerend naar de traditionele crosser, die vanaf oktober begint te crossen. Ik zou het veel meer verspreiden, waardoor vanaf oktober al de nadruk wordt gelegd op het belangrijkste klassement van het seizoen."