Nys zet UCI stevig op zijn plaats: "Dat zullen we niet verloochenen. Nooit"

door: JDH
Afbeelding bron: Photonews

UCI-voorzitter David Lappartient uitte stevig kritiek op onder meer Thibau Nys voor het overslaan van de Wereldbeker in Dendermonde. Sven Nys stelt een oplossing voor.

Heel wat mensen uit de veldritwereld gebruiken de kritiek van David Lappartient om zelf een alternatief voor de Wereldbeker voor te stellen. De uitbreiding naar 14 manches de laatste jaren is er voor velen dan ook te veel aan. 

Volgens Sven Nys moet de UCI dan ook in eigen boezem kijken en de Wereldbeker opnieuw inkrimpen. "Van veertien wedstrijden tot opnieuw een manche of acht, negen. Zoals in de periode 2004-2020. Alleen zó verlicht je de kalender", zegt hij bij HLN. 

Nys benadrukt wel dat hij voorstander is van een internationale Wereldbeker, met veel manches in het buitenland. Maar de Wereldbeker mag de rest niet versmachten. "Er moet ook respect zijn voor onze eigen, lokale crossen die al 60, 70 jaar lang organiseren en live op tv komen. Die zullen we niet verloochenen. Nooit."

Volgens Nys doet de UCI zich ook te veel voor als slachtoffer van de situatie. Want ook de X2O Trofee en de Superprestige voelen de gevolgen. "Die óók lijden onder de competitiedrukte, hoor."