Slecht nieuws voor wie elektrisch rijdt: Taks betalen en tot 1.400 euro BIV?

door: STS
Elektrische wagen
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Het lijkt er sterk op dat mensen die een elektrische wagen inschrijven of bezitten meer zullen gaan moeten betalen. Dat blijkt uit een nota van de Vlaamse regeringsonderhandelaars.

De maatregelen die op tafel liggen zijn nog niet definitief vastgelegd, maar het heeft er alle schijn van dat er een jaarlijkse verkeersbelasting komt voor elektrische wagens. Nu betaal je helemaal geen verkeersbelasting voor een elektrische auto.

"Het nultarief kan stapsgewijs verhoogd worden, waarbij elektrische chauffeurs bijvoorbeeld vanaf 2025 of 2026 een stukje verkeersbelasting betalen, en dat aandeel jaarlijks wordt opgetrokken", weet Het Laatste Nieuws.

1.400 euro in plaats van 60 euro

Ook de belasting op inverkeerstelling (BIV), de taks die je betaalt wanneer je een voertuig inschrijft, zou aangepast worden. Elektrische auto's zijn hiervan momenteel nog vrijgesteld. Mogelijk wordt de mosterd gehaald bij de hervormingen die in Wallonië werden bedacht.

"Daar worden zwaardere en krachtigere auto's meer belast", weet de krant. "Daardoor betalen nieuwe elektrische chauffeurs er binnenkort meer. Voor bijvoorbeeld een Tesla Model 3 of Y wordt het inschrijvingsgeld opgetrokken van 60 euro naar 1.400 euro."

Premie voor elektrische wagen

Daarnaast zal er ook geen sprake meer zijn voor een premie voor de aankoop van een elektrische wagen, zoals nu wel nog het geval is. De premie loopt nog tot het einde van dit jaar en zal niet verlengd worden.

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp